Wat zijn we er afgelopen zomer weer druk mee geweest: scheren, waxen, harsen en epileren. Alles om maar zo glad mogelijk voor de dag te komen. Maar wat als die haartjes weer heel snel de kop opsteken of er ontsierende bultjes voor in de plaats komen? De experts van Gezondheidsplein hebben vijf tips voor permanent ontharen.
Met scheren of epileren heb je even een mooi resultaat, maar al snel groeien die vervelende dikke haartjes terug en is er kans op irritatie (folliculitis, oftewel ontstoken haarzakjes). Je bikinilijn laseren is dan een optie: je kunt je bikinilijn namelijk permanent ontharen met een laserbehandeling. Maar houd dan wel de volgende vijf tips in gedachten.
Tip 1: bikinilijn vooraf niet epileren, harsen of waxen
Zes weken voordat je je bikinilijn laat laseren mag je in dit gebied niet epileren, harsen of waxen. Hierdoor kan het haarzaakje namelijk beschadigd raken, waardoor het tijdens de laserbehandeling mogelijk niet goed wordt verwijderd. Je mag wel scheren, knippen of trimmen, aangezien het haarzakje bij deze onthaarmethodes intact blijft. Lees ook:De vijf spelregels…. in bikini
Tip 2: vermijd zon voor en na bikinilijn laseren
Vermijd de zon één maand voor en één maand na het laseren van je bikinilijn. Een verkleurde huid door de zon neemt namelijk te veel energie van de laser op, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. De zonnebank heeft hetzelfde effect als zonlicht, vermijd deze dus ook. Als je van nature een getinte of donkere huid hebt, zijn er speciale lasers die beter zijn afgestemd op gepigmenteerde huid. Ga dan op zoek naar een huidtherapeut die gespecialiseerd is in het permanent ontharen op een donkere huid.
Tip 3: ga voor een veilige en comfortabele laserbehandeling
Huidtherapeuten besteden tijdens hun hbo-studie specifiek aandacht aan permanent ontharen met laser. Een laserbehandeling is dus helemaal veilig, mits je hiervoor naar een gecertificeerde huidtherapeut gaat. Veilig staat echter niet gelijk aan (geheel) pijnloos. De één heeft er weliswaar veel minder last van dan de ander, maar in het algemeen ervaar kun je wat pijn ervaren tijdens de laserbehandeling. Tijdens de behandeling voel je bijvoorbeeld prikjes op de huid. Ook kan de laser warm tot heet aanvoelen. Veel nieuwere lasers bevatten daarom koelsystemen voor een comfortabele behandeling. Lees ook:Laseren in schoonheidssalon ’te gevaarlijk’: wat zijn de risico’s?
Tip 4: 100% definitief ontharen bestaat niet (altijd)
Je hebt bij permanent ontharen niet dé garantie dat je nooit meer haartjes ziet op je bikinilijn. Dit komt door veranderingen in het lichaam, zoals hormoonschommelingen, zwangerschap en de overgang. Door deze veranderingen kunnen haartjes die in een rustfase zitten weer actief worden of kunnen donsharen veranderen in dikke haren. Helaas verandert een laserbehandeling hier niets aan. In dit geval spreek je eerder van ‘permanente vermindering van de haren’ dan van ‘permanente ontharing’.
Tip 5: wees geduldig
Even je bikinilijn laseren, dat is zo gedaan toch? Nou, je hebt wel wat geduld nodig. Vaak zijn er zes tot acht behandelingen nodig met pauzes van ongeveer zes weken. Dit komt doordat de haartjes in verschillende fases zitten. Zo heb je de groeifase, de overgangsfase en de uitvalfase. Bij de groeifase zitten de haartjes helemaal onderin het haarzakje, waarbij deze bij de behandeling worden vernietigd. De haartjes in de andere twee fases komen terug. Na tien weken zitten er weer haartjes in de groeifase waarbij deze weer effectief kunnen worden behandeld. Je bent er dus wel wat tijd aan kwijt, maar dat ben je natuurlijk ook met alle andere ontharingsmethodes. En die werken maar tijdelijk.
bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5180587/bikinilijn-laseren-vijf-tips-bij-permanent-ontharen-definitief-van-die