Waar bent u op zoek naar?

Premium brand of Affinity Barber

+31 (0)6 49 34 98 49
Ella Fitzgeraldplein 34, 3543 EP Utrecht

NIEUWS

Beschermd: Blog

Laseren in schoonheidssalon ’te gevaarlijk’: wat zijn de risico’s?

Ontharen met lichtflitsen of een pigmentvlek laten weglaseren: het lijken onschuldige behandelingen bij een schoonheidsspecialist. Maar minister Schippers wil hardere eisen stellen aan dit soort laserbehandelingen, omdat het te vaak misgaat. Wat zijn de risico’s?

Als het aan de minister ligt, mogen in de toekomst alleen nog speciaal daarvoor opgeleide artsen en dermatologen patiënten laseren. Dat zou betekenen dat schoonheidsspecialisten en tatoeëerders niet meer zelfstandig laserbehandelingen op de huid mogen uitvoeren. Volgens de minister zijn de risico’s bij zo’n behandeling namelijk te groot. RTL Nieuws vroeg directeur Frans Meulenberg van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en dermatoloog Ronald Frank van de Berne Kliniek (ziekenhuis Bernhoven) naar de gevaren. 

1. Zijn deze hardere eisen voor laserbehandelingen nodig? 
“Wij zien veel fout gaan bij laserbehandelingen, dus dit is zeker een stap in de goede richting”, zegt Frans Meulenberg van NVDV. Ook dermatoloog Ronald Frank is voorstander van meer regulering. “Als je ziet hoe streng de eisen zijn voor laserbehandelingen binnen een ziekenhuis, dan klopt het niet dat de eisen buiten het ziekenhuis nu zo laag zijn. Het is toch apparatuur die wel wat risico’s met zich meebrengt “

2. Wat is het grootste gevaar van laserbehandelingen als de behandelaar niet goed is opgeleid?
“Als je pigmentvlekken gaat behandelen met een laser, dan moet je wel verstand hebben van wat pigmentvlekken inhouden”, zegt dermatoloog Frank. “Je kan niet elke vlek zo maar wegbranden. De eerste stap is dus dat de behandelaar kennis heeft van wat hij aan het behandelen is: gaat het om een onschuldige pigmentvlek, of is het misschien huidkanker?”

De NVDV wijst ook op het gevaar van onjuiste diagnoses. “Een dermatoloog kent ongeveer 3000 huidaandoeningen, dat zijn er nogal wat. Huidtherapeuten die laserbehandelingen doen zijn niet opgeleid om zo veel diagnoses te herkennen”, aldus Meulenberg.

3. Wat zijn de verdere risico’s voor de patiënt?
Naast het gevaar van de verkeerde diagnose, kan de huid flink beschadigd raken: denk aan brandwonden, onherstelbare littekens en pigmentvlekken. “Die problemen kunnen vrij heftig zijn”, zegt dokter Frank. “Zo kwam er in onze kliniek een mevrouw die zich elders met een laser had laten ontharen. Ze was verbrand en had blaren. Een jaar later heeft ze nog pijn op haar huid.”

Verbrandingen komen lang niet altijd doordat de behandelaar niet goed omgaat met het apparaat, er kunnen ook andere factoren van invloed zijn. “Het kan komen doordat de patiënt voor de behandeling nog in de zon is geweest. Of misschien heeft de patiënt wel aandoeningen of medicijnen waardoor hij overgevoelig is voor licht.”

De laserapparaten kunnen ook schade geven aan je ogen, zegt Frank. “Maar daar wordt over het algemeen wel goed op gelet. Bij de apparatuur wordt de juiste oogbescherming meegeleverd.”

4. Er zijn verschillende laserbehandelingen voor de huid: ontharing, pigmentvlekken behandelen, het weglaseren van tatoeages. Zijn al die behandelingen even risicovol? 
“Nee, elke laser heeft bepaalde bijwerkingen”, zegt Frank. “In mijn kliniek zie ik een enkele keer littekens van ontharingslasers. Of pigmentvlekken die achterblijven na het ontharen.” Het behandelen van pigmentvlekken brengt meer risico’s met zich mee, vooral dus doordat de kans bestaat dat verkeerde diagnoses worden gesteld. 

Bij het weglaseren van tattoeages gaat het vooral om het type laser dat wordt gebruikt. “Op zich is een tatoeage weglaseren niet moeilijk, maar of het apparaat het aankan, dat is maar de vraag. Er zijn heel veel soorten lasers en die zijn lang niet allemaal even goed. De beste apparatuur is vaak ook veel duurder. Als je met je laserbedrijfje winst wil maken, zal je geneigd zijn om goedkopere apparatuur aan te schaffen, die dus minder goed werkt.”

5. Er zijn ook ontharingslasers voor thuisgebruik verkrijgbaar. Hebben die apparaten dezelfde risico’s?
In het verleden waren hier misschien wel eens problemen mee, maar de markt is verbeterd, zegt Frank. “Je kan deze thuisapparaten niet vergelijken met de krachtige lasers die worden gebruikt in schoonheidssalons of ziekenhuizen. De kwaliteit is een stuk minder, ze werken met lage energie. Daarmee is ook het risico op problemen minder groot. In mijn praktijk ken ik eigenlijk weinig gevallen waarbij het mis is gegaan met lasers voor thuisgebruik. Deze apparaten hebben ook niet zo veel effect. Je brandt de haren niet weg, maar je maakt ze alleen dunner. Het gevolg daarvan is overigens dat je de haren daarna helemaal niet meer weg krijgt, ook niet met een laserbehandeling bij een specialist.”

bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/662751/laseren-schoonheidssalon-te-gevaarlijk-wat-zijn-de-risicos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *